Mitä tulee ottaa huomioon kun vuokraat matkailuauton?

Matkailuautoilu on mahtava matkustusmuoto vapaaseen ja helppoon liikkumiseen, ja vuokraaminen on helppo tapa lähteä nauttimaan reissaamisesta. Vuokraamalla voit myös mainiosti tutustua matkailuautoiluun, jos suunnittelet oman matkailu- tai retkeilyauton ostoa.

Olemme koonneet avuksesi ohjeet ja vinkit matkailuauton vuokraukseen.

Sisältö

5 asiaa, jotka sinun tulee tietää ennen kuin vuokraat matkailuauton

Matkailuauton vuokraustarjontaan tutustuessa vastaan tulee hyvin monenkirjavaa vuokralle tarjoajaa ja vuokra-autoja laidasta laitaan. Teimme vuokraamisen avuksi listan asioista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen vuokrausta. Ottamalla seuraavat vinkit haltuun ennen vuokrausta voit lähteä reissuun turvallisin mielin.

1. Vuokraajana yritys vai yksityinen vuokraaja?

Matkailuauton vuokraajat voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan: yksityisiin vuokraajiin ja matkailuautoja vuokraaviin yrityksiin. Yksityiset vuokraajat käytännössä vuokraavat omaa matkailuajoneuvoaan, silloin kun eivät sitä itse käytä ja yksityisillä vuokraajilla vuokrattavia matkailuajoneuvoja onkin yleensä yksi kappale. Matkailuautoja vuokraavia yrityksiä taas löytyy eri kokoisia, eli kalustoa voi olla yritykselläkin pelkästään yksi auto tai jopa useita kymmeniä autoja. 

Mistä sitten olisi järkevintä vuokrata matkailuauto omalle reissulle? Ainakin seuraaviin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen kuin vuokraat matkailuauton:

Varmista, että vuokrattava matkailuauto on ensinnäkin olemassa. Mikäli mahdollista, käy myös katsomassa autoa paikan päällä, jolloin voit samalla selvittää millaisessa kunnossa matkailuauto todellisuudessa on. Ei ole mukavaa huomata matkalle lähtiessä, että vuokra-auto ei olekaan sitä mitä luvattiin. 

Entä jos vuokraamasi auto hajoaakin ennen vuokrauksesi alkua? Yksityisellä vuokraajalla on yleensä yksi auto, isommalla vuokrayrityksellä todennäköisemmin löytyy tarpeen vaatiessa tilalle toinen auto. 

Yksityinen vuokraaja saattaa myös muuttaa mielensä ja halutakin auton käyttöön itselleen tai myydä auton pois, ja näistä syistä perua vuokrauksen yllättäen.

2. vakuutukset

Varmista että vuokraamasi matkailuauto on vakuutettu asianmukaisesti vuokrakäyttöön tarkoitetuilla liikenne- ja autovakuutuksella. Ajoneuvo tulee olla rekisteröity ”vuokraus ilman kuljettajaa”, ja myös vakuutettu tämän mukaisesti. Muussa tapauksessa sinulla ei ole vuokralle ottajana mitään vakuutussuojaa. Varmista siis retkisteriotteen oikea merkintä, jotta vältyt ikävältä yllätykseltä, jos vakuutusyhtiö evää mahdollisessa vahinkotapauksessa korvauksen vakuutuksen puutteellisuuden takia.

Selvitä siis, millaiset vakuutukset vuokra-autossa on ja kuinka suuri on vakuutuksen omavastuuosuus. Huomioi myös, että omavastuu on aina vahinkokohtainen. Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, selvitä onko matkakohteita (maita) rajattu vakuutuksen ulkopuolelle.

Epäilyttävissä tapauksissa asia selviää pyytämällä nähtäväksi auton rekisteriote ja vakuutuskirja.

3. auton valinta

Matkasi onnistumisen kannalta on tärkeää, että löydät juuri sinun käyttötarpeeseesi sopivan auton. Auton valinnassa kannattaakin siis kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

Sopiva automalli

Se, kuinka monta henkilöä matkalle lähtee, määrittää hyvin pitkälle sopivan matkailuauton. Tarkista kuinka monelle henkilölle matkailuauto on rekisteröity ja kuinka monelle siitä löytyy nukkumapaikat. Nukkumapaikkojen määrän lisäksi, katso miten vuoderatkaisut on tehty. Esimerkiksi neljän vuodepaikan autossa vuoteet voivat olla ”aina valmiina” olevat kaksi parivuodetta, tai toinen vuoteista on mahdollisesti kasattava pöytäryhmästä.

Selvitä myös ovatko auton tavaratilat riittävät sinun tarpeisiisi nähden; eli miten iso tavaratila on, miten paljon autossa on kaappitilaa ja onko autossa esimerkiksi polkupyöräteline. Auton valintaa voit miettiä myös käyttötarkoituksen ja matkakohteenkin mukaan. Jos olet suuntaamassa esimerkiksi kaupunkilomalle tai Norjan kapeille vuoristoteille, voi näppärän kokoinen retkeilyauto olla toimivampi vaihtoehto kuin iso matkailuauto. Toisaalta taas väljää sisätilaa halutessasi, suurempi matkailuauto on osuvampi vaihtoehto.

Vuokrattava auto ja sen ominaisuudet

Matkailuautojen valmistajia on paljon ja autojen laadussa on isoja eroja. Asiaan perehtymättömän on tietenkin vaikea erotella autoja laadullisesti toisistaan, varsinkaan näkemättä tai käyttämättä autoja. Jos pääset tutustumaan vuokrattavaan autoon ennen vuokrausta, voit muodostaa käsityksen auton laatutasosta. Jo ensivaikutelma kertoo paljon. Tutustu auton sisustaan; heiluuko pöytä, ovatko kaappien ovet jämäkät, millaisia materiaaleja autossa on käytetty ja niin edelleen.

Auton ikä ja kunto

Uudella autolla on tietysti keskimäärin selvästi mukavampaa matkustaa kuin vanhalla. Auton ikä yleensä korreloi auton kunnon kanssa, eli ajan myötä auto kuluu niin tekniikan kuin esimerkiksi sisätilojenkin suhteen. Uudessa autossa laitteet ja tekniikka ovat uusinta uutta ja toimintavarmuus vanhaa parempi. Uudenaikaiset moottorit myös kuluttavat vanhoja huomattavasti vähemmän polttoainetta. Ota siis selvää, minkä ikäinen ja kuntoinen vuokrattava matkailuauto todellisuudessa on. Auton yleisen kunnon lisäksi vuokrattavan auton siisteystaso voi vaihdella hyvin paljon. Vähänkään iäkkäämmän vuokra-auton kunto ja siisteys selviää käytännössä vain näkemällä auto.

4. ajokortti ja aikaisempi kokemus

Alle 3500 kiloa painavia matkailu- ja retkeilyautoja saa ajaa henkilöautokortilla, eli B-kortilla. Yli 3500 kg painavan matkailuauton ajamiseen tarvitset kuorma-autokortin eli C-kortin. Matkailuauton kokonaispaino selviää vuokraajan ilmoittamista tiedoista, tai epäilyttävissä tapauksissa pyytämällä nähtäväksi auton rekisteriote. 

Käytännössä useimmat vuokranantajat edellyttävät vuokralle ottajalta / kuljettajilta tiettyä minimi-ikää ja muutaman vuoden ajokokemusta henkilöautolla.

Matkailuautolla ajaminen on helppoa, kun vain muistaa ajaessa auton suuremmat mitat. Matkailuauton käyttöön et tarvitse erityistaitoja tai aikaisempaa kokemusta. Uudenkarheat matkailuautot ovat helppokäyttöisiä ja jokainen oppii varmasti hyvällä opastuksella auton käytön nopeasti.

5. vuokrahinta ja sen sisältö

Missä tahansa ostoksessa kuluttajaa kiinnostaa tietenkin tuotteen tai palvelun hinta, joka on usein tärkeimpiä vertailutekijöitä. Tänä päivänä hintojen vertailu onkin onneksi helppoa. Vaihtoehtoja vertaillessa kannattaa eurojen lisäksi kiinnittää huomiota siihen mitä vuokrahinnalla saat, eli siihen mitä vuokrahinta sisältää ja mitä se ei sisällä. Tarjolla voi perushinnan lisäksi olla erilaisia maksullisia lisäpalveluita, joista yleisimmät lienevät loppusiivous ja kaasupullon vaihto. Tarkista siis puuttuuko vuokrahinnasta jotakin käytön kannalta oleellista, vai joudutko perushinnan lisäksi ostamaan lisäpalveluita erikseen, kuten esimerkiksi vakuutukset. Tarkista myös kuinka paljon kilometrejä vuokraan sisältyy.

Hintavertailussa ota huomioon myös matkailu- tai retkeilyauton ikä, laatu, kunto ja ominaisuudet.

Ajankohta

Matkailuauton tai retkeilyauton vuokrauksen hinta määräytyy pitkälti vuokrauksen ajankohdan mukaan. Matkailuauton vuokrauksessa kysytyin sesonki on kesäkuusta syyskuuhun, ja kiivain sesonki keskittyy juhannusviikolta koulujen alkuun. Tästä johtuen tämän ajan hintataso on luonnollisesti korkein. Alkukesällä ja syksyllä voi säästää vuokrahinnassa verrattuna kysytyimpään aikaan.

Kilometrit

Yleensä vuokraukseen sisältyvät kilometrit ovat rajoitettu johonkin viikko- tai vuokrauskohtaiseen kilometrimäärään. Esimerkiksi viikon vuokraukseen sisältyy yleisesti 1500–2500 kilometriä, ja mahdollisista ylittävistä kilometreistä veloitetaan erillinen kilometrikohtainen lisäkorvaus.

Esimerkki: Vuokraus 1 sisältää 2500 km / viikko ja vuokraus 2 sisältää 2000 km / viikko, lisäkilometrit maksavat 0,30 € / km. Ajat viikon vuokrauksen aikana 2500 km, jolloin vuokrauksesta 1 et maksa lisähintaa, mutta vuokrauksessa 2 maksat kilometreistä 150 € lisähintaa.

Polttoaine ja nestekaasu

Polttoaine eli matkailuautoissa diesel ei sisälly vuokrauksen hintaan. Yleinen käytäntö matkailuauton vuorauksessa on, että matkalle lähtiessä dieseltankki on täynnä ja auto on myös palautettava vuokralta täydellä tankilla.

Matkailuautoissa on käytössä nestekaasulaitteita kuten jääkaappi, asuinosan lämmityslaite, lämminvesivaraaja ja liesi. Nämä laitteet tarvitsevat toimiakseen kaasua. Yleensä matkailuautoihin mahtuu kaksi kappaletta 11 kilon nestekaasupulloja. Suuntaa antavana kulutuksena voidaan kesäkelissä pitää noin yhtä kaasupulloa per viikko, toki laitteiden käyttötarpeesta riippuen. Kaasut eivät yleensä myöskään sisälly vuokrauksen hintaan. Vuokraamoista kaasupullon vaihdon voi tarvittaessa ostaa lisäpalveluna, jolloin et itse joudu etsimään ja vaihtamaan kaasupulloja.

Miten matkailuauton vuokraus toimii käytännössä

Auton varaaminen

Pyydä tarjous vuokrauksesta yhteydenottolomakkeemme kautta. Ota yhteyttä TÄSTÄ. Tarvittaessa voit valita vuokraukseen haluamasi lisäpalvelut, kuten loppusiivouksen.

Kun sopiva matkailuauto löytyy halutulle ajankohdalle, voit tehdä varauksen. Varauksen yhteydessä maksat valintasi mukaan joko varausmaksun 170 euroa / vuokraviikko tai koko vuokrasumman. Varauksesi vahvistuu, kun vähintään varausmaksu on maksettu. Jos maksat varausvaiheessa pelkän varausmaksun, tulee loppuosa vuokrahinnasta maksaa viimeistään neljä viikkoa ennen vuokrauksen alkua.

Varausvahvistuksen yhteydessä saat ohjeet auton noudosta, ja ennen vuokrauksen alkua saat myös auton käyttöohjeet kirjallisina sekä videoina, joten pääset tutustumaan auton käyttöön ja ominaisuuksiin jo etukäteen.

Auton nouto

Vuokraamasi auto luovutetaan vuokralle sopimukseen merkittynä ajankohtana. Kun noudat auton vuokralle, perehdytämme sinut matkailuauton käyttöön. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta matkailuautoilusta. Luovutuksen yhteydessä tarkastamme yhdessä vuokra-auton ja teemme autosta tarkastuspöytäkirjan sopimuksen liitteeksi. Näin voimme reilusti yhdessä todeta auton kunnon. Voit halutessasi lisäksi esimerkiksi kuvata auton. Kun auto on tarkastettu ja auton käyttämisen perehdytys on tehty, pääset pakkaamaan auton ja loma voi alkaa! Oman autosi voit tarvittaessa jättää loman ajaksi säilytykseen Retkiauton pihaan (Huom. oman auton säilytys asiakkaan omalla vastuulla).

Luovutamme matkailuautomme vuokralle aina täydellä tankilla ja kahdella täydellä kaasupullolla. Raikasvesisäiliö on lähtiessä täynnä ja harmaavesisäiliö ja vessan kasetti tyhjennettyinä ja käyttövalmiina. Jääkaappi on lähtiessä valmiiksi päällä. Automme ovat matkaan lähtiessä päältä pesty, sisältä siivottu ja pesty, sekä teknisesti tarkastettuna ja huollettuna (myös nesteet, öljyt ja rengaspaineet on tarkistettu). Auto on siis kaikin puolin valmiina huolettomaan reissuun!

matkan aikana

Matkailuauto mahdollistaa omavaraisen matkustamisen, joten voit liikkua vapaasti ja majoittua lähes missä vain. Auton laitteet kuten asuintilan lämmitys, liesi, jääkaappi ja vesijärjestelmä toimivat omavaraisesti, joten voit käyttää niitä missä tahansa. Leirintäalueet tarjoavat matkailijalle erilaisia palveluita sekä yhteisöllisyyttä, kun taas ns. puskaparkeista löydät mahtavia maisemia ja omaa rauhaa.

Matkan aikana apunasi ovat netistä löytyvät perusteelliset käyttöohjeet, sekä tarvittaessa puhelinpäivystyksemme. Tavoitat meidät kellon ympäri kahdesta puhelinnumerosta, jos tarvitset matkalla apua esimerkiksi laitteiden käytön kanssa, tai matkalla tapahtuu jokin vahinko. Apunasi ovat toki myös kattavat käyttöohjeet ja ohjevideot. Auton varustuksesta löytyy myös leirintäopas, josta löytyvät Suomen leirintäalueet ja matkaparkit. Leirintäoppaasta näet mm. mitä palveluita missäkin leirintäalueella on tarjolla. Leirintäoppaasta löytyy myös listaus vesien ja vessan kasetin tyhjennyspaikoista.

Auton palautus

Auton vuokralta palautus tapahtuu toimipisteeseemme sopimukseen merkittyyn ajankohtaan mennessä. Jos haluat palauttaa auton sovittua aikaisemmin, ilmoita siitä meille. Ennen palautusta asiakkaan tulee siivota auto sisältä samanlaiseen kuntoon kuin lähtiessä, sekä tyhjentää harmaavesisäiliö ja wc-kasetti. Harmaaveden ja wc-kasetin tyhjennyspisteitä löytyy leirintäalueilta sekä huoltoasemilta (kts. Leirintäopas). Wc-kasetin pystyy tarvittaessa tyhjentämään myös wc-pönttöön. Halutessasi voit myös jättää loppusiivouksen meidän huolehdittavaksi, jolloin huolehdit itse vain harmaaveden ja wc-kasetin  tyhjennykset ennen palautusta (loppusiivous 30 euroa).

Palauttaessa auton polttoainetankin (DIESEL) tulee olla täysi. Käyttöön otetut kaasupullot tulee myös vaihtaa täysiin ennen palautusta, tai vaihtoehtoisesti autoa palauttaessa voi maksaa pullon vaihtomaksun, joka määräytyy vallitsevan yleisen markkinahinnan mukaisesti.

Auton varustus

Matkailuautoistamme löytyy kaikki tarvittavat lisävarusteet auton käyttöön, mm. sähköjohdot verkkovirtaan liittämistä varten, nestekaasupullot, tasauskiilat renkaiden alle auton tasaamiseen epätasaisella alustalla, siivoustarvikkeet ja -aineet sekä tarvittavat wc-kemikaalit wc:n käyttöä varten.

Katso vuokra-autojemme vakiovarusteet sekä vuokrausvarustus kokonaisuudessaan alta.

mitä mukaan matkalle

Petivaatteet ja astiasto eivät kuuluu varustukseen, joten ota matkalle mukaan omat petivaatteet, ruoanlaittovälineet ja astiat. Auton vesisäiliön vettä ei suositella juotavaksi, joten ota matkalle juomavesi erikseen.

Mitä vuokrahinta sisältää

Vuokrahintaan sisältyy:

 • uudenkarhea ja laadukas auto
 • lokakuusta toukokuuhun 1500 kilometriä / viikko (ylikilometrit 0,30 euroa/km)
 • kesäkuusta syyskuuhun 2500 kilometriä / viikko (ylikilometrit 0,30 euroa/km)
 • vuokrausvakuutukset
  • liikennevakuutus ja kaskovakuutus (autovakuutus)
   • vahinkokohtainen omavastuu kotimaassa 840 euroa ja ulkomailla 1680 euroa
 • vuokrausvarustus, johon sisältyy mm.
   • 25 metriä pitkä caravansähköjohto auton kytkemiseksi 230 V verkkovirtaan
   • tasauskiilat renkaiden alle auton tasaamiseen kaltevalla alustalla (2 kpl)
   • wc-kemikaalit toiletin käyttöön
   • siivousvälineet ja siivouspesuaineet
   • leirintäopas, jossa mm. Suomen leirintäalueet ja muuta hyödyllistä tietoa matkailijalle
 • arvonlisävero 24 %
 • auton huoltotoimenpiteet ja tekninen tarkastus ennen luovutusta
 • auton päältä pesu lähtiessä ja palautettaessa
 • auton sisätilojen siivous ja pesu lähtiessä
 • kattavat käyttöohjeet ja ohjevideot
 • huolellinen käytön opastus ennen auton luovutusta
 • ympärivuorokautinen päivystys matkalla eteen tulevien kysymysten varalta

 

Vuokrahintaan ei sisälly:

 • diesel
 • kaasut
  • lisäpalveluna kaasupullon vaihto autoa palauttaessa vaihtomaksulla, joka määräytyy vallitsevan yleisen markkinahinnan mukaisesti
 • Pohjoismaiden liikennevakuutuksen ja kaskon (autovakuutuksen) lisäturva
  • lisäpalveluna 50 euroa / viikko (pakollinen Pohjoismaissa)
 • auton sisätilojen siivous palauttaessa
  • lisäpalveluna normaalitasoinen täydennyssiivous 30 euroa (ennen auton palautusta varattuna)
 • lisäkuljettajat
  • lisäpalveluna voi nimetä lisähintaan 30 € / kuljettaja (kuljettajien ikävaatimus 23 vuotta ja ajokokemus 5 vuotta henkilöautolla)
 • harmaavesisäiliön tyhjennys
 • wc-kasetin tyhjennys

 

Vakiovarusteet vuokra-autoissa:

 • keittiö, jääkaappi, liesi, pesutila pesualtaineen, suihku ja kemiallinen kasetti-WC
 • tehokas lämmityslaite
 • ilmastointi ohjaamotilassa
 • tuuletustoiminto asuintilassa
 • raitis- ja jätevesisäiliöt
 • kolmipisteturvavyöt myös asuintilassa
 • caravankaapeli 25m sekä adapterikaapeli verkkovirtaan kytkeytymiseen
 • tasauskiilat renkaiden alle (2 kpl)
 • asuintilan laitteet toimivat omalla akulla, joka latautuu ajaessa sekä verkkovirrassa
 • polkupyöräteline 2-3 polkupyörälle
 • radio / soitin ohjaamossa

Vuokrausvarustus

Keittiövarustus:

 • leikkuulauta
 • pannunaluset 2 kpl
 

Wc-jätesäiliön neste:

 • hajunpoistoainetta wc:n jätekasettia varten
 

Siivoustarvikkeet:

 • astianpesuainetta
 • astianpesuharja ja -vati
 • yleispesuainetta
 • pesusanko ja pesuliina
 • harja ja rikkalapio
 

Muu varustus:

 • tasauskiilat (2 kpl) renkaiden alle auton tasaamiseksi epätadaisella alustalla
 • 2 kpl 11 kilon nestekaasupulloja (molemmat ovat täysiä
  lähtiessä, molempien oltava täysiä palautettaessa / vaihtoehtoisesti voit ostaa kaasupullon vaihdon lisäpalveluna)
 • radio / soitin auton ohjaamossa
 • polkupyöräteline 2-3 polkupyörälle
 • 2 kilon jauhesammutin
 • palovaroitin
 • matot (asuinosa, ohjaamo, wc/suihku)
 • varoituskolmio
 • pysäköintikiekko
 
 
 
Auton paperit ja ohjeet:
 • matkailuauton käyttöohjeet
 • auton käsikirja
 • rekisteriote
 • liikennevakuutustodistus (Green Card)
 • Suomen leirintäalueet –opas
 

Rengastyökalut:

 • renkaan vaahtopaikkaussarja sisältäen kompressorin
 • tunkki
 • rengasavain
 

Sähköjohdot verkkovirralle:

 • caravansähköjohto ulkokäyttöön (25 metriä)
 • adapterijohto ulkopuoliseen virtalähteeseen
 • jatkojohto sisälle (3-5 metriä)
 • lohkolämmittimen johto (2 metriä, talvella)
 • lohkolämmittimen jatkojohto ulkokäyttöön (10 metriä, talvella)
 • 1,5 kW sähkökäyttöinen lisälämmitin (talvella)
 

Lisämaksusta saatavana myös:

 • kaasupullon vaihto autoa palauttaessa vaihtomaksulla, joka määräytyy vallitsevan yleisen markkinahinnan mukaisesti 
 

Televisiota tai tv-antenneja autoissa ei ole.

Markiiseja autoissa ei ole.

Mitä on hyvä ottaa matkalle mukaan

Petivaatteet ja astiasto eivät kuuluu vuokrausvarustukseen, joten ota matkalle mukaan omat petivaatteet, ruoanlaittovälineet ja astiat. Auton vesisäiliön vettä ei suositella juotavaksi, joten ota matkaan juomavesi erikseen.

Vuokrausehdot

Info

Matkailuauton edut ja mahdollisuudet.

UKK

Usein kysytyt kysymykset